Mimo, iż temat opisywałem w grudniu zeszłego roku, okazuje się, że temat jest wciąż aktualny. Widzę po świeżych komentarzach (dzięki!) w tym temacie, że filmy takie jak koszmar z ulicy wiązów 2010 czy Resident Evil Afterlife (na TNT) zawierają tę samą metodę infekcji. Teoria, że ktoś robi interesujące badanie raczej się nie sprawdzi, chyba że faktycznie chce mieć dużą próbkę i raczej wydaje mi się, że jest to dość skuteczna metoda infekowania użytkowników. Dla leniwych lub nie dość pamiętliwych zacytuję część ostatniego wpisu:
Archiwum (kategoria: analizy
)
-
Wciąż żywy temat fałszywych torrentów z filmami zawierającymi przekierowanie do złośliwego oprogramowania
-
Najlepsze oprogramowanie oraz licencje bardzo tanio i za darmo
Przybyło do mnie kilka maili o bardzo krótkich i treściwych tematach i zawartościach typu: Windows 7 Ultimate 64 bit = -$149.95, A lot of software for Windows and MAC OS in different languages! Microsoft Office 2004 for MAC, License software! Purchase program Microsoft after a half price, The Best Software! Free Software Downloads and Reviews. Wszystkie zawierają prostą stronę internetową, która zawiera odnośnik do stron, które natomiast kierują użytkownika z użyciem metody META HTTP-EQUIV=refresh do hxxp://digital-oembuy_ru. Różne witryny wykorzystane do przekierowań zostały raczej dodane w nielegalny sposób poprzez kradzież loginów i haseł od legalnych właścicieli tudzież wykorzystanie błędów w oprogramowaniu WWW. Trafił się też polski akcent gdyż jedna ze stron to http://gigantos.udp_pl/u.html. Zgłosiłem problem firmie obsługującej hosting i w krótkim czasie skontaktowali sie z klientem i usunęli problematyczną treść.Nagłówek klienta pocztowego jest różny. Wiadomości wysyłane są z różnymi polami Od z adresów serwerów yahoo czy hotmail ale nie tylko. Wskazuje to na wykorzystanie albo ukradzionych kont albo specjalnie do tego celu kont założonych na tych serwisach. Czytaj dalej »
-
Phishing dowodzący, że drugi raz jest przyjemniejszy niż pierwszy raz
Dziś nawiedziła mnie wiadomość mailowa dotycząca pilnego wypełnienia formularza online usługi American Express. Konkretny temat: American Express Online Form i równie konkretna treść:Dear American Express customer,http://egilobezo.greatnow.com/etuqoco.html
A newly revised American Express Online Form has been issued by the American Express Customer Care Team. Please complete this
form as soon as possible You can access the form at:American Express Online Form.
Thank you for choosing American Express.
Sincerely,
American ExpressJedyny problem był taki, że link odnosił się do: http://urlie/6byw co wskazuje na próbę wykorzystania, któregoś z serwisów skracających linki ale chyba w nieudany sposób. Na szczęście bardzo sprawny dział American Express Customer Care Team zorientował się bardzo szybko i po chwili otrzymałem drugą wiadomość już z poprawnym odnośnikiem: Czytaj dalej »
-
Opera bardzo Prawie szanuje Twoją prywatność NOT
Jestem fanem Opery. Odkąd pamiętam. Zgłosiłem kilkadziesiąt błędów, wielokrotnie testowałem wersje z wczesnych faz produktu, korzystałem z Opery na Wii i na prawdę uwielbiam ich rozwiązania. Dla mnie osobiście, jest to najlepsza przeglądarka. Na moim dysku z workstacji leży jeszcze: opera-6.10-20021029.2-shared-qt.i386.tar.gz. Teoretycznie więc nie jestem szalonym fanem FF (także zacnej przecież przeglądarki), a po prostu od wielu lat mniej więcej wiem co w Operze piszczy. I takie niedoróbki (których Opera ma niestety coraz więcej) jak ta, mnie osobiście dobijają. Korzystam z wersji 10.10 czyli ostatniej stabilnej pod Linuksa i oczywiście miałem przyjemność testować najnowszą wersję 10.5 z trybem prywatnym. I mam szczerą nadzieję, że tryb ten będzie zaimplementowany lepiej niźli te podstawowe funkcjonalności, które obecne są w wersji 10.10 i dotykają coraz to poważniejszego problemu prywatności. Ale przejdźmy do tego co ostatnio odkryłem (jak zawsze oczywiście ktoś na pewno to odkrył wcześniej i jest to dla Niego truizmem ;) i mnie zaskoczyło – niestety negatywnie. Czytaj dalej »
-
Zamiast świątecznych jajek otrzymałem informacje o blokadzie konta: account notification
Spodziewałem się więcej jajek w mailach, w których złośliwe oprogramowanie robi sobie ze mnie jaja myśląc, że uruchomię “pocztówkę” przysłaną od miliarda moich botnetowych przyjaciół. A tu zostałem zalany spamem o temacie: moja_domena.com account notification. I rozumiem, że miał taki mail zadziałać w moje uczucie troski o bezpieczeństwo tak ważnego tematu jakim jest domena, ale w święta?! W święta powinienem otrzymać jajko i zajączka wyskakującego z pięknym .exe. Uwzględniając jednak fakt, że otrzymałem tych maili sporo i dla kilku domen, skuteczność zapewne była jak zawsze na odpowiednio zadowalającym poziomie :]Różne pola From, różne nagłówki X-mailer, różne adresy IP, a treść wiadomości wygląda tak: Czytaj dalej »
-
Uwaga na masowy spam i wyłudzenie ukryte w treści wiadomości na Naszej Klasie
Najbardziej na świecie nie rozumiem w Naszej Klasie tylko jednego. Dlaczego czytając na ich portalu swoją wiadomość ze skrzynki, nie mogę oznaczyć tejże jako spam. Dlaczego wielkość NK nie pozwala im zrozumieć, że taki feedback to nie tylko dodatkowe koszty związane z obsługa takich zgłoszeń, ale także dodatkowy zysk w postaci mniejszej ilości spamu na NK. Pewnie jak zawsze o wszystkim zadecydował bilans zysków i kosztów :] Tak czy owak otrzymałem wiadomość na NK, która wysłana została z niewypełnionego profilu. Treść wiadomości brzmiała jak zawsze nad wyraz zachęcająco i pomyślałem, że przecież kto jak kto ale ja nie kliknę? Tak oto się treść przedstawiała: -
Sport to zdrowie póki malware się nie dowie
Klikuem sobie dziś w sportowe wiadomości, a tam informacja o tym, że w Hokeju już nic nie będzie takie jak kiedyś. Ciekawy byłem co takiego się wydarzyło i doczytałem, że jeden sławny hokeista uderzył drugiego sławnego hokeistę niby nie uderzając, ale zarazem nokautując. Standardowo wrzuciłem wyrazy związane z tą sytuacją w youtube by po chwili dowiedzieć się, że prawa do filmu zderzeniowego posiada jakaś firma i się sportowych wyczynów nienaoglądam więc postanowiłem użyć narzędzia diabła czyli wyszukiwarki Google: jagr 2010 vancouver movie hitZadziwiła mnie powtarzalność wyników (patrz obrazek) i jak się okazało miałem rację. Pierwsze dwadzieścia kilka wyników wyszukania, za pomocą systemu przekierowań próbowało przekonać mnie do instalacji fałszywego oprogramowania antywirusowego. Kampania o tyle gruba, że bierze w niej udział masa domen i masa stron kierujących. Czytaj dalej »
-
Spamerzy wykorzystują serwis do darmowego umieszczania plików imageshack przemycając aplikacje Flashowe
Proste metody są jak zawsze najskuteczniejsze. Od wczoraj otrzymuję spam, który w treści wiadomości zawiera zwyczajowe parę zdań bez zbędnych HTML i cudów oraz bezpośrednio w treści wpisany link do pliku Flash, który umieszczany jest na jednym z popularniejszych serwisów umożliwiających darmowe przechowywanie plików graficznych, filmowych, flashowych czyli imageshack.us. Spamerzy umieszczają plik Flashowy, który robi wyłącznie tyle, że kieruje automatycznie przeglądarkę na stronę sprzedającą medykamenty najpopularniejszego sklepu aptekarskiego czyli Canadian Pharmacy. Niedługo spamerzy zaczną wykorzystywać takie technologie jak np. Opera Unite do hostowania swoich plików :]
Treść spamu:
Got troubles with receiving medicaments to your house?
Our web-store is ideal for helping you! Submit your order here and get your package to your apartment the same day.
We don’t care about prescription, but we care about confidentiality of shipping and transactionsZdezasemblowany kod flasha z użyciem narzędzia flasm wygląda mniej więcej tak: Czytaj dalej »
-
Some random words here czyli rapidshare w służbie spamerów
Otrzymałem dziś kilka wiadomości mailowych, które z wyglądu wskazują na problemy wysyłających, być może jakiejś nowej ekipy spamerów. Trochę się w treści rozjechały nagłówki, nie do końca się zastąpiły losowe wyrazy, losowymi wyrazami (lub taki też był master plan) i całość średnio wygląda w moim ubogim programie pocztowym. Tak dokładnie wygląda treść:Date: Tue, 16 Feb 2010 11:23:57 +0100 (CET)
From: minimaedg10@auh-b112364.alshamil.net.ae
To: undisclosed-recipients: ;{nReceived}
From: “Elba Armstrong” <minimaedg10@auh-b112364.alshamil.net.ae>
To: <adres@email>
Subject: FWD:
Date: Tue, 16 Feb 2010 14:23:57 +0400
MIME-Version: 1.0
Content-Type: multipart/alternative;
boundary=”—-={_nSBoundary}”
X-Priority: 3
X-Mailer: {nXMailer}
Message-ID: <0235115491.78GRQQ9C533002@{nHOST}>——={_nSBoundary}
Content-Type: text/plain;
charset=”windows-1250″
Content-Transfer-Encoding: quoted-printablesome random words here. some random words here. some random words here. some random words here. some random words here. some random words here. some random words here. some random words here. Czytaj dalej »
-
Raport dotyczący bezpieczeństwa serwisów internetowych
- Data dodania:
- 19 1.10
- Kategorie:
- analizy, statystyki
Firma zajmująca się bezpieczeństwem serwisów internetowych – Cenzic wydała raport dotyczący tendencji i liczb ataków na serwisy WWW w pierwszym jak i drugim kwartale 2009 roku. W wielkim skrócie przedstawia się on następująco:

